Olcsó falusi szállás a Bakonyban

Programajánló

Útvonalak gyalogtúrákhoz:

Pajta Porta – Csapóné konyhája – Pajta Porta (P jelzés) 2,0 km
Pajta Porta – Lugodi-kert (P) Pajta Porta 3,0 km
Pajta Porta – az Ördög-árok - Bakonyoszlop templom (P) 8,0 km
Pajta Porta – Gizella átjáró („Ördöglik barlang”) – Pajta Porta 9,4km kizárólag túravezetővel
Pajta Porta – Kő-árok – Cseszneki vár (P,Z) 10,4 km

Közvetlenül Dudar környékén található egy vadregényes túraútvonal: az Ördög-árok

„Az Ördög-árok a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve... vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak - itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik” – írta Rómer Flóris 1860-ban. Fenséges szurdokának kialakulásához a víz mélyítő-romboló hatása, barlangjáratainak beszakadása is hozzájárult. A völgyoldal szikláiban, ereszeiben csaknem 50 kisebb-nagyobb fülke, barlang, hasadék bújik meg, a szurdok alját hatalmas, mohás szikladarabok borítják. Zegzugos, kanyargós, a felette összezáró lomboktól félhomályos a szoros, kár, hogy víz már csak hóolvadáskor, ill. nagy esők után surran a kövek között. Az árok meghatározó pontja az Ördög-gát. A szűk szoros alján, falai között egy hatalmas, fentről leszakadt, beszorult sziklatömb hever, mely csupán 2 m széles nyílást hagy az Ördög-kapun át, a „gát” mögé történő 4-5 méteres leereszkedéshez. A közlekedést egy vaslétra segíti, amin egy kis leleménnyel gond nélkül fel, és lemászhatunk. Itt található a Bakony legnagyobb barlangja, a sűrű-hegyi Ördöglik, széles szája az Ördög-gát felett 32 m magasságban tátong. Környékén mindkét oldalán kisebb barlangok, kőodúk, fülkék, hasadékok sorakoznak. A kétszintű barlang nummunális mészkőben keletkezett, több folyosóból és teremből áll. Hamar összeszűkülő bejárata ágakra szakad -járatainak teljes hossza 168 m, mélysége 20 m, lámpa és kötél nélkül nem járható végig -, majd a cseppkőképződés nyomait mutató első terembe ereszkedik le. A sziklaküszöbön át továbbhatolva egy ásatási gödrökkel bolygatott elágazásba érünk. A bal oldali ág egy 10 x 3 méteres terembe vezet, a jobb oldali újra kettéágazik. Az innen nyitó bal ág erősen emelkedik, hossza 18 m, a jobb rövidesen 8 m mélyre, a „hegy gyomrába”, az alsó szint bonyolult hasadék és teremlabirintusába ereszkedik. A gáttól mintegy 120 méterre, a jobb oldalon, 10 m magasan nyílik az Ördög-árki (egy emelkedő folyosóból álló, 24 m hosszú, két ízben megtörő) barlang. A szurdokvölgy „S” kanyart ír le, végén újabb sziklás szűkület vár ránk. Rengeteg fát, gallyat, hordalékot sodortak itt össze a zivatarok, a turistaút balról ki is kerüli. Az Ördög-árok sziklaalakulatainak üregei közül kiemelhető még az Ördög-gáttól 500 méterre, a bal oldalon, 50 m magasan nyitó , bonyolult járatrendszerű, kétszintes, 78 m hosszú Ördög-árok 28/a-val jelzett barlang, de szinte minden sziklaalakulat rejt valamilyen kisebb-nagyobb hasadékot, „likat”. Ha Zirc felől jövünk Dudarra, a falu elején, a vasút utáni bal első utcán (Erdősor utca) kell betérni a jelzésen. A falut elhagyva murvás köves úton megy a jelzés az erdő szélén, aztán szép bükkösbe ér.

Csapóné konyhája

A focipálya mellett, a piros jelzésen felkereshetjük a Magos-hegy oldalában nyíló Csapóné konyhája nevű barlangot, a nummuliteszes mészkőbe maródott, 3 m magasan nyíló, hatalmas szájú üreget. Járata befelé fokozatosan alacsonyodik és keskenyedik, míg végül 16 m távolságban agyagos föld zárja el. Bejáratánál balra egy 6 m hosszú, 2,5 m magas és 3,6 m széles mellékjárat kezdődik. A szomszédos Denevér-lik az eocén mészkő és triász dolomit határán képződött. 3 különböző szintben lévő teremből és egy kanyargós, végső folyosóból áll. Teljes hossza kb. 20 m. A hegyoldalban észak fele még néhány kevésbé jelentős kőlik nyílik. A környék népe a barlangokat egykori betyártanyáknak tartotta.

Túra autóval + gyalog

Bakonynána: Római-fürdő – 10 km

A falu lejtős főutcáján kell végigmenni a kékjelzésen, majd balra kanyarodva a Gaja-patak völgyébe, annak bal partján folytassuk utunkat. Beérünk a hegyek közé, az egyre szűkülő völgybe. Mindkét oldalon sziklákat látunk. A patak mélyen alattunk halad. Végül egy erdei pihenőhelyre érünk. Itt érdemes letáborozni. Ha továbbmegyünk a patak mentén, halljuk, majd később látjuk is a Római-fürdő vízesését. Ez a Keleti-Bakony legszebb helye. A patak hatalmas üstöket vájva ereszkedik le a függőleges sziklafalak közé. A jobb oldalon barlangjelzést találunk kb. 100 m-re, mely a Savanyú Jóska-barlanghoz vezet. Ez egy 12 m hosszú mészkőbarlang. (forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/kcs65.htm)

Alsópere: Nádasdy Arborétum – 15 km

Olaszfalutól négy kilométerre dél-keletre helyezkedik el Felsőpere-puszta, melytől három kilométer Alsópere. A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített itt vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A park a magyarországi történelem, kultúra, tájgazdálkodás jeles emléke. Nádasdy Ferenc a XIX. század közepén a tisztásokkal tagolt bükkösbe dendrológiai értékeket telepített és tavat létesített. A területet erdők veszik körül, mintegy védve a parkot a klimatikus szélsőségektől, s még romantikusabb hátteret adnak a varázslatos együttesnek. A XX. század második felében nem funkcionált parkként a terület. Ezért sok értéke, érdekessége tönkrement. A Nádasdy-park gépkocsival közúton közelíthető meg egészen Alsóperéig, ahol a parkot bemutató térképes tábla és harangláb fogadja a látogatót. Miután a VERGA ZRt. kezelésbe került a park, elsőként a korábban kiszáradt, vihartörött egyedeket távolították el, majd szépen kezelt gyepfelületeket létrehozva azokba megkezdték fiatal egyedek telepítésével a park felújítását. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: száz évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus, selyemfenyő, tiszafa, vörös levelű hegyi juhar, szomorú gyertyán, vérbükk, hikori dió, stb.. A parkban hangulatos pihenőhelyek vannak kiképezve. A hajdani angol kert mellett a fenntartó egy új arborétum alapjait rakja le folyamatosan idegen honos fafajok telepítésével. (forrás: http://www.aeszveszprem.t-online.hu/Kozjolet/objektumok/VERGA_Zrt/Alsoperei_parkerdo/Alsopereiparkerdo.htm

Jásd: Szentkút – 15 km

A keresztény szentkút 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A kápolnája 1825-1837 között épült barokk-rokokó stílusban a korábbi fakápolna helyén. A 6 m magas bolgár mészkőből készült Mária szobor, Braun János szobrász alkotása. A Szentkút mellett felfedezhetjük az avarkori sáncok nyomait, melyek kora Árpád-kori földvár maradványai. Kettős földsánca és a lakótorony maradványai máig láthatóak. A Szentkúttal szemben, egy 420 m magas domb tetején helyezkedik el a Csiklingvár. Az összedőlt várépület belsejében 1-1,5 m széles mészhabarcsos falmaradványok figyelhetők meg, amelyek egy négyszögű lakótorony még jól felismerhető falai voltak. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1sd)

Cuha-völgyi túra

A Zircről induló, jelenleg műemléki védelem alatt álló, festői útvonalon haladó kisvasúton eljutunk a Porva-Cseszneki vasútállomásra. A murvás úton a Cuha-patak völgyében gázlókon, alagutak és viaduktok mellett elhaladva érjük el Vinyét. Innen vonattal vissza Zircre!

Csesznek – 15 km

A község 700 éves vára a turistautak kedvelt végállomása, a Cseszneki Nyár programsorozat központja, és az idén már 3. alkalommal megrendezett No Motor Rally szíve.

Autós túrák

Zirc – 8 km

Ciszterci Apátság,
Arborétum,
Bakonyi Természettudományi Múzeum,
Reguly Antal Műemlékkönyvtár,
Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

Eplény – 12 km

Ámos-hegyi tanösvény és kilátó Skiarena – sípálya hóágyúkkal!

Kőris-hegy:

kilátó

Bakonybél – 20 km

Szentkút Szent Gellért apátság